Skip to main content

Vintergodt: Soppsaus, brekkbønner, ris på annanas

Soppsaus

600 gr. soppblanding f.eks aroma-, østerssopp, champignong og kantarell
100 gr smør
1 beger kremfløte 2,5 dl
1 Lettrømme 2,5 dl
30 hakkede og knuste enebær
salt 2 ts, nymalt pepper 1 ts, basilikum 1 ts, oregano 1 ts, timian 1 ts, estragon 1 ts,
rosmarin ½ ts, litt cayennepepper etter smak,
rikelig med frisk dill, 2 laurbærblad.
Jerngryte el. jernpanne

Rens soppen og skjær den opp i terninger, ikke for små.
Kok opp 1 glass vann i gryten og legg soppen oppi, den skal kokes tørr. Tilsett så smøret og stek soppen lett brun.
Tilsett fløte og rømme og dryss over alt krydderet. (obs smakes til undervegs, mengden krydder er avhengig av hva du liker).
Tilsett 6 skiver ekte gjetost, hvis du ønsker.
Spe med 2 – 3dl vann.
Nå skal sausen trekke inn krydderet og godgjøre seg såvidt småputrende mens resten lages.

Ris:
4 dl Basmatiris skylles godt
og kokes i 8 dl vann med 2 ts salt ca 30 min.

Brekkbønner:
400 gr. brekk- eller asparegesbønner
saltes og kokes møre ca 20 min.
Stekeovn forvarmes på 225 ’

Form med brekkbønner og ris:

I ildfast form legges 8 ananasringer med tomatskiver oppå.
Dette settes i varm ovn i ca. 10 min.
Legg over varm ris som to rader med kløft i midten, la litt av tomat/ananas synes..
Varme bønnene legges langsetter i kløften.
Pynt med cherry-tomater og persille.
Retten settes i ovnen igjen 10 – 15 min.

Helt varm saus serveres fra sausnebb.

Dette er rikelig mat til 4 personer. (Anne Friis-Baastad)