Podcast: Om stress, modenhet og meditasjon

Professor i klinisk psykologi ved NTNU, forskningsleder og meditasjonslærer Turid Berg-Nielsen i samtale med Roy Halvorsen.

Hva stresser barn - og hva kan man gjøre?

Barn blir stresset av de samme tingene som voksne - men også av blant annet adskillelse og bekymring. Dette påvirker barns utvikling. Stabile tilknytningsobjekter og foreldre som evner å spenne av hjelper med å begrense skadevirkningene.

Hva vil det si å være psykologisk moden?

Evnen til selvrefleksjon, selvregulering og impulskontroll kjennetegner en moden person. Man kan hjelpe barn til å utvikle en mer moden psykologi. For voksne er meditasjon en - av flere - metoder som kan hjelpe med å utvikle en forankring i mer modne selvbilder.

Acem-meditasjon og livsutfoldelse

Det er to sentrale arenaer for menneskelig utfoldelse: Gjennom arbeid - prestasjon, og gjennom relasjoner - i kjærlighet. Målet er kanskje ikke å bli lykkelig, men mer bruke de evnene man har fått. Regelmessig meditasjon skaper større indre frihet og kan gi tilgang til mer ressurser i hverdagen.

Turid Berg-Nielsen er forskningsleder ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP) og professor i klinisk psykologi ved NTNU. Hun leder Acem Tyskland og er meditasjonslærer i Acem.

Roy Halvorsen er samfunnsøkonom og jobber med næringspolitikk i KLP. Kurslærer i Acem.

Podcastene kan spilles av i nettleseren din eller du kan laste dem ned ved å høyreklikke på tittelen og velge i menyen.

Oluf Jensen er teknisk ansvarlig for podcastene.

Stikkord: stressmestring, podcast
Ok