Kulturnatten i Trondheim

Kurstype: Acem Forum

Hva er Acem-meditasjon og hvem er Acem Trondheim? Stikk innom Hornemannsgården i Trondheim sentrum (Kongens gate 7) og hør. Vi byr på foredrag om meditasjon fra forskjellige faglige perspektiver, yoga og kroppsmeditasjon - og kakao. Velkommen!

Acem Forum

Kursfakta

Pris
Gratis adgang
Kurset starter
Fredag 15. september 2017, kl 19:00
Kurset slutter
Lørdag 16. september 2017, kl 02:00
Sted
Kursnummer

Finished

Program:

Kl. 17.00-17.45: Yoga etter jobb - stillhet i kroppen

Ved Åse Helen Tveitane, lektor i vgs og yogalærer ved Norsk Yoga-skole.

Nybegynnere og erfarne er velkomne til en avslappende økt med yoga. Her får du instruksjon i klassisk mindful og meditativ yoga som fokuserer på stillhet, pust og avspenning. Du kan låne yogamatte.

Kl. 18.00-18.45: Giftig stress setter spor i hjernen. Kan meditasjon lindre?

Turid Berg-Nielsen, professor i klinisk psykologi og meditasjonslærer i Acem

Vi vet nå en god del om hvordan stress virker på hjernen i ulike aldersfaser, og hvordan stressreduksjon kan gjenopprette gode funksjoner. Foredraget gjennomgår hvordan meditasjon og andre stressreduserende aktiviteter kan virke inn på hjernens funksjon og hvordan vi bruker oss selv i arbeid, kjærlighet og nære relasjoner i forskjellige faser av et menneskeliv.

 

Kl. 19.00-19.45: Stillhet og støy – meditasjon i mobilens tidsalder

Øyvind Ellingsen, lege / professor og meditasjonslærer i Acem

Gjennom mobiltelefon og medier lever mange av oss i en utvidet virkelighet full av stimulerende og stressende inntrykk. Hjernen trenger hvilepauser hvor vi kobler helt ut. Stillhet rommer mer enn avspenning. Hjernens hviletilstand er ikke tomhet, men en spontan bearbeidelse av inntrykk. Meditasjon åpner for refleksjon om vår indre og ytre verden og gir en god plattform for stressmestring, empati og personlig utvikling.

 

Kl. 20.00-20.45 Meditasjon og selvrefleksjon

Mattias Solli, filosof / forsker og kurslærer i Acem

Meditasjon er et stille møte med den man er – bak ordene og i den daglige omgangen med andre mennesker. Samtidig er meditasjon en form for handling. Man gjør noe omsorgsfullt for seg selv – en handling som åpner for refleksjon over hvem man er i dagliglivet. Foredraget ser på fenomenet selvrefleksjon i lys av vestlig filosofi. Hos Platon og Aristoteles finner vi ikke begreper om meditasjon slik det praktiseres i Acem eller andre steder i dag. Derimot finner vi interessante tanker om hva det er å handle godt for seg selv og andre i et eksistensielt perspektiv. Bruker vi filosofiens tilnærming med en viss varsomhet, ser vi lettere hvordan meditasjon kan gi økt selvforståelse.

 

Kl. 21.00 og Kl 21.30: Meditasjon: Prøv en enkel kroppsmeditasjon på 10 minutter

Oppmerksomhet og ledighet er viktige verktøy i meditasjon. På Kultur-natt med Acem kan du oppleve hvordan en enkel meditasjon på pust og kropp gir et avbrekk med grundig avspenning i løpet av 10 minutter. Gratis instruksjon og mulighet for nedlasting av lydfil til eget bruk.

Se også www.kulturnatt-trondheim.no

 

Kurset arrangeres av Acem