Stell godt med hjemmet ditt

Acemmagasinet

Mye hjemmetid nå? Kanskje stelle litt? Lenge siden du trakk fram komfyren og sjekket stoda bak der? Eller - når renset du filteret i oppvaskmaskinen sist? Morten Helsing gir råd.

I mange årganger har Morten Helsing, eiendomsanvarlig i Acem, gitt praktiske tips for hvordan du kan ta vare på det som omgir seg - og spare penger. Tilbakemeldinger tyder på at leserne setter pris på hans praktiske kunnskap.

Når du nå kanskje har mer tid hjemme enn vanlig, har han utarbeidet en smørbrødliste med muligheter hjemmeinnsats framover:

Rense sluk på badet og tømme vannlåsen under vasken.

Smøre vindus- og dørhengsler og lukkemekanismene på disse.

Rense utløpsfilteret i oppvaskmaskinen og vaskemaskinen

Rengjøre bak kjøleskapet, oppå kompressoren og støvsuge kjøleribbene bakpå skapet, her er det fint å bruke støvsuger med kost å få vekk det tynne støvet som kanskje har ligget der i årevis og hemmet skapets helse. Samtidig ok å stake opp den lille kanalen for automatisk avriming bak i skapet, den som går ned til kompressoren og som ofte går tett. 

Og hva med rett og slett å avrime både fryser og kjøleskap? Og dessuten få ryddet opp her og kanskje får litt oversikt over hva du har på lager.  Kan jo være flott nå å spise seg nedover i fryseren å slippe noen turer til i butikken?

Men dette med å tømme fryseren kan kanskje oppleves som en utfordring for hvor skal du gjøre av innholdet mens isen tiner ned? Mitt forslag er ganske enkelt å pakke ned i pappesker sette oppå et teppe eller en campingmadrass og legge over noen dyner og tepper. Pakk godt rundt. Da holder varene kulden i mange timer.

Men husk at du ikke må være utålmodig når du avrimer. Hvis du går løs på isen med verktøy eller metallredskaper, skal det veldig lite til før du skader den myke aluminiumen i kjøleribber på vegger i både fryser og kjøleskap og det er lett å lage hull i rørene for kjølemedier. I så fall lekker gassen i skap eller fryser ut og alt slutter å virke og det er umulig å reparere. Så da går skapet rett på kildesorteringen.

Så gi deg god tid å legg godt med håndklær eller kluter rundt skapet for å fange opp smeltevann på avveie. Jeg setter inn en stekeovnpanne for å fange opp vannet. Har du en liten vifteovn, kan du gjerne bruke denne for å spide opp nedsmeltingen eller sett inn en bøtte eller bolle med varmt vann.

Frysebokser har også en liten propp i bunnen du kan trekke ut for å tappe ut vannet.

Spennende også å trekke frem komfyren og sjekke tilstanden bak denne. De områdene du ikke ser tenker du ofte ikke på og mange får ofte en ganske stor overraskelse når de sjekker miljøet her.

Og så kanskje avslutte med en vinduspuss?

(foto: Morten Helsing)